Velika noč (Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih - na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti.
Velika noč je premakljiv praznik, v odvisnosti od datuma velike noči so tudi datumi nekaterih drugih cerkveni praznikov in tudi pust. Na prvem ekumenskem koncilu v Nikeji so določili, da se veliko noč praznuje na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Tako je lahko velika noč med 22. marcem in 25. aprilom.
Dan po veliki noči, na velikonočni ponedeljek, se kristjani spominjajo prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema. Po običaju verniki ta dan obiščejo sorodnike in prijatelje ter delijo veselje ob prazniku Jezusovega vstajenja. Velikonočni ponedeljek je sicer podobno kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji dela prost dan.
iz vzhajanega testa, skute in drugih domačih sestavin
Jedilnik: Bogat_menu
Borovničevec / Obloženi kruhki / Česnova juha / Goveja juha / Prleški zrezek / Ocvrt perutninski zrezek / Stročji fižol v maslenem testu / Zapečen krompir / Kvasenica primeren za priložnosti ko se gostje zbirajo v določenem času. Pred pričetkom jim postržemo z aperitivom in obloženimi kruhki s prleško tunko. Nato sledi bogat izbor različnih jedi, primeren za vse okuse.
lahko pa dodate tudi POSAMEZNO jed na svoj jedilnik s klikom na