https://www.high-endrolex.com/17

Turistična kmetija Na koncu vasi - Plečnikova cerkev Bogojina
Logo izletniška kmetija Na koncu vasi

Dear visitor! You can view web pages also in your language using a translator. Click on (top left)

Apartma glamp Na koncu vasi


Dopust, aktivnosti, narava in sprostitve - nočite pri nas!

Apartma sprejme 2 osebi oz. družino do 2+2 osebi


kolesarjenje po ravninah Prlekije in Prekmurja ali po gričih Jeruzalemske vinske ceste (3x el.kolesa), obisk enega od 8 termalnih kopališč v okolici, raziskujte in si oglejte katero od 120 znamenitosti, ki smo jih zbrali za vas, uživajte v kulinariki in vinski ponudbi, in še in še...
občina: Moravske Toplice / kraj: Bogojina

Plečnikova cerkev Bogojina [ Seznam ]

Plečnikova cerkev Bogojina

Plečnikova cerkev Gospodovega vnebohoda oziroma bela golobica, kot jo imenujejo domačini, velja za eno najlepših stavb sodobne sakralne arhitekture na Slovenskem.

Prvotna cerkev, spomenik prekmurske gotike iz 14. stoletja, je ohranjena in služi v novi cerkvi kot kor in podkorna lopa ter predstavlja dostop v novo cerkev.

Prvotna cerkev je bila 1793. leta prezidana in leta 1810 popravljena in posvečena Gospodovemu vnebohodu, oltar je bil tedaj samo eden. V cerkvi sta bila tudi oratorij in grobnica. Na koru so bile orgle. Cerkveni stolp je bil zidan. Tla cerkve in zakristije so bila tlakovana.

Pokopališče je bilo ograjeno. V goricah je bila kapela svetega Urbana, zgrajena 1829. leta.

Nova mogočna cerkev

Leta 1924 je prišel v Bogojino arhitekt Jože Plečnik. Spomladi tega leta ga je župnik Ivan Baša naprosil, da bi naredil načrt za novo cerkev. Stara je bila namreč že zdavnaj premajhna. Plečnik je naredil načrt za mogočno cerkev. Pozneje je načrt spremenil tako, da je ohranil staro cerkev. V letu 1925 so Bogojinčani in druge vasi iz bogojinske fare začeli graditi in leto kasneje je bila cerkev v grobem dograjena, le da je bila še brez lesenega stropa in novih oltarjev.

Arhitektura

Stari barokizirani stavbi so torej v letih 1925 - 1927 prizidali dvoladijsko nesimetrično zasnovo. Prizidan je bil tudi zvonik z ravno streho. V notranjščini je lesen strop z izdelki domače keramike. Plečnik je popolnoma ohranil staro župnijsko cerkev, ki je v svojem zahodnem delu značilen spomenik prekmurske gotike 14. stoletja, tako da služi sedaj za podkorno lopo in kor. Nova cerkev ima enoladijski prostor pravokotne oblike s pravokotnim prez­biterijem. Prekrivajo jo ravni stropi, okrašeni s prekmursko keramiko. Na zahodni strani je ozek hodnik, ki vodi od vhodne lope pod zvonikom k zakristiji.

Kronologija opremljanja cerkve

Do konca leta 1930 je cerkev dobila lesen strop, začele pa so se tudi priprave za izdelavo oltarja in druge opreme. V opremljanje cerkve se je vključil tudi Ferko Bajlec, ki je dal idejo, da lončeno okrasje za strop izdelajo domači lončarji. Ko je leta 1931 župnik Baša umrl, je delo v cerkvi precej zastalo in se nadaljevalo šele po drugi svetovni vojni s prihodom umetniško čutečega župnika Jožeta Gjurana.

Do posvečenja cerkve 18. julija 1954 je bil dokončan glavni oltar, ki je bil tedaj v celoti opremljen z vazami, lestenci, s kipi in sliko. Oltar svetega Jožefa je svojo dokončno podobo dobil konec leta 1956. Prižnica, krstilnik in kamnita obhajilna miza z vratci so dela, nastala že po Plečnikovi smrti in sodijo med zadnja arhitektova dela.

Stebri, oltarja, krstilnik, prižnica in obhajilna miza so iz podpeškega marmorja. Lončeni krožniki na hrastovem stropu in vrči na glavnem oltarju so delo domačih lončarjev iz Filovec in Bogojine. Kip Kristusa na pročelju cerkve in kip svetega Jožefa na stranskem oltarju sta delo kiparja Lapuha iz Ljubljane. Slika Vnebohoda nad glavnim oltarjem in Križev pot sta delo akademskega slikarja Janeza Mežana.

Zunaj je bila cerkev na novo prebeljena leta 1999, notranjščina cerkve pa leta 1998.

Leta 2004 je cerkev dobila nove orgle, ki so delo Škofijske orglarske delavnice Maribor. Te orgle so njihov opus 77.

 

Arhitekt Jože Plečnik, ki je deloval v Ljubljani, Pragi in na Dunaju, je dal pomemben prispevek tudi Prekmurju.

Arhitekt Jože Plečnik, ki je deloval v Ljubljani, Pragi in na Dunaju, je dal pomemben prispevek tudi Prekmurju. Na zemljevidu njegovih del, ki je razgrnjen v Plečnikovi hiši v Trnovem v Ljubljani in prikazuje dela, ki jih je mojster ustvaril v različnih krajih po Sloveniji, je na vidnem mestu tudi ena od njegovih monumentalnih umetnin, bogojinska cerkev. To obiščejo številni občudovalci njegovega dela, pa tudi umetnostni zgodovinarji in drugi, morda pa je manj znano, da je Plečnik dobro poznal Prekmurje. Po postavitvi cerkve v Bogojini, ki so jo gradili od leta 1925 do leta 1927, se je v Prekmurje vračal do konca svojega življenja. Umrl je 7. januarja 1957.

Smrt je prehitela tudi načrte, ki jih je še snoval za Prekmurje in s katerimi bi v tem prostoru pustil še globljo sled. Med drugim je ostala neuresničena grobna kapela bogojinskega župnika Ivana Baše, ki je Plečnika tudi prvi povabil v Prekmurje z namenom, da naredi načrte za novo cerkev v Bogojini, neuresničena pa je ostala tudi ureditev okolice župnijske cerkve svetega Jakoba v Dobrovniku.
S Prekmurci je arhitekt sodeloval tudi na področju grafičnega oblikovanja. Oblikoval je naslovnice za Novine Slovenske krajine (1932), za Kalendar Srca Jezušovoga (1933) in leta 1939 prispeval idejni osnutek za spomenik prekmurskim književnikom.

Bogojinska cerkev se razlikuje od drugih cerkva že po zvoniku, ki je zasnovan kot valjast stolp, in valjasti stolp je v istem obdobju prizidal tudi svoji hiši v Trnovem v Ljubljani, v katero se je vselil leta 1921.
Stolp pri Plečnikovi hiši ima dve okrogli sobi v dveh etažah, v eni je imel Plečnik svojo delovno sobo, v sobi v nadstropju pa je delal skupaj s študenti. Hišo je sam imenoval »poskusna topla greda«, saj je številne arhitekturne eksperimente pozneje uporabil pri drugih projektih.
Čeprav je hišo zasnoval z ločenimi bivalnimi prostori še za oba brata in sestro z družino ter s skupno kuhinjo za vse, je v njej na samosvoj način živel do smrti sam, predan ustvarjanju in umetnosti.
V Plečnikovi hiši so še danes zbrani njegovi številni osebni predmeti, skupaj z vrtom pa je od leta 2009 kulturni spomenik državnega pomena.

Vir: VESTNIK

Apartma glamp Na koncu vasi


Dopust, aktivnosti, narava in sprostitve - nočite pri nas!

oglejte si tudi:

Lon%C4%8Darska+Vas+Filovci
Lončarska Vas Filovci
Moravske Toplice, Filovci

Muzej na prostem Filovci je etnološki muzej, ki prikazuje avtohtono panonsko arhitekturo...

nadaljuj z branjem..
%C5%BDupnijska+cerkev+sv.+Martina
Župnijska cerkev sv. Martina
Moravske Toplice, Martjanci

Kakor poročajo zgodovinski viri, je že pred letom 1392, ko so pozidali in poslikali sedanjo cerkev, stala v Martjancih sv...

nadaljuj z branjem..
Terme+Vivat
Terme Vivat
Moravske Toplice, Moravske Toplice

Sodobne terme, z moderno arhitekturo in bogato ponudbo...

nadaljuj z branjem..
Golf+igri%C5%A1%C4%8De+Livada+Moravske+toplice
Golf igrišče Livada Moravske toplice
Moravske Toplice, Moravske Toplice

Ljubitelji golfa, spopadite se z najdaljšo luknjo v Sloveniji na Golf igrišču Livada! Golfski izziv pa ni edina stvar, ki vas bo navdušila...

nadaljuj z branjem..
Terme+3000+Moravske+Toplice
Terme 3000 Moravske Toplice
Moravske toplice, Moravske toplice

Pustite skrbi daleč za sabo in se potopite v vrelce črne termomineralne vode v hotelskih bazenih ali ogromnem vodnem parku...

nadaljuj z branjem..

jedilnik: SlavnostniMenu1

Domač narezek / Mesna juha / Zelenjavna juha / Medaljoni v smetanovi omaki / Ocvrt perutninski zrezek / Goveji zrezki / Zelenjavna prikuha / Kruhove rezine / Praženi krompir / Zeljna solata / Zelena solata / Prleška gibanica

bogat menu, namenjen za slavnostno pogostitev... oglej si jedilnikdr. Anton Korošec

dr. Anton Korošec Najpomembnejši slovenski politik v času pred 2. svetovno vojno iz naših krajev Malo kateri slovenski politik je naredil takšno politično kariero kot prav dr... nadaljuj z branjem..

nekaj zanimivih Izletov

Ljutomer    Gornja Radgona    Lendava    Radenci    Bus1-Lendava-Prlekija    Murska Sobota   

izlet in DOBROTE

za dobro voljo in okrepčanje, vabijo dobrote naše kmetije

pred, med ali po izletu - poskrbimo za vas!

naša ponudba

za skupine

katalog jedi   degustacije   vodenje izleta

Na koncu vasi

Suzana KOLBL

preizkusite dobrote Prlekije, ki jih dopolnimo z vrhunskimi domačimi vini in sokovi.
Popeljemo vas na ogled znamenitosti, ter priporočimo aktivnosti v prelepi Prlekiji oz. Pomurju.


041 / 340-589

SOMMELIER-LJUBITELJ in LICENCA za turistično vodnico Pomurja

sommelie in turistični vodnik
POUDARIMO
Spust po reki MURI

organizirano za skupine

izleti po Prlekiji in Prekmurju
izleti Pomurje

spoznajte lepote Pomurja

Praznovanja

za vašo skupino, obletnice, poroke, obhajila, izleti,..

Vinska kraljica SLO

v letu 2015 - iz naše kmetije Na koncu vasi


Tinekov brod   Hipodrom Ljutomer   Mesto Ljutomer - prleška prestolnica   Stolp Vinarium   Jeruzalem in vinska cesta   Terme Banovci   Zdravilišče Radenci   Hotel Bioterme in Glamping   Terme 3000 Moravske Toplice   Terme Lendava   Terme Ptuj   Čebelarski muzej Tigeli   Bukovniško jezero   Plečnikova cerkev Bogojina   Ocean Orchids - dežela orhidej   Babičev mlin na Muri   Otok ljubezni   Kapela Sv. Nikolaja - Rotunda   Tromejnik (SLO, AT, H)   Paradajz - LUŠT   Paviljon EXPANO   Doživljajski park Vulkanija   Galerija Murska Sobota   Cerkev Sv. Janeza Krstnika Ljutomer   Lončarstvo Žuman   Letališče Murska Sobota   Dvorec Rakičan   Rojstna hiša Miška Kranjca   Kmečki muzej v Pristavi   Kovaški muzej Razkrižje   G.Radgona - staro mestno jedro   Mrtvice reke Mure Veržej   Pustolovski park Bukovniško jezero   Cerkev sv. Trojice, Odranci   Gledališka in koncertna dvorana Lendava   Golf igrišče Livada Moravske toplice   Sotinski breg, najvišji vrh Pomurja   Galerija-Muzej Lendava   Spomenik zmage   Sinagoga Lendava   Lendavski grad   Lisjakova struga - G.Radgona   Mestni trgi Ljutomer   Evangeličanska cerkev, Murska Sobota   Hotel Zvezda   Župnijska cerkev sv. Marije Vnebovzete   Pomelaj   Lončarska Vas Filovci   Apiturizem   Grad Negova   Grad Gornja Radgona   Dom penine, Radgonske gorice   Židovsko pokopališče v Dolgi Vasi   Pomurski muzej Murska Sobota   Park 1. Slovenskega tabora   OE Muzej - Knjižnica Ljutomer   Razkriški kot   Ivanov izvir   Beltinški grad   Grad Velika Nedelja   Čevljarski muzej Turnišče   Časarov mlin   Turistična gozdna učna pot Fuks graba   Vinska klet Uj   Gostišče Taverna   Grad Ormož   Župnijska cerkev sv. Martina   Javni zavod Krajinski park Goričko   Cerkev Sv. Nikolaja Murska Sobota   Grad Matzenau Prosenjakovci   Slatinski vrelec Nuskova   Ancova galerija   Kovačeva domačija   Kapelski vrh    Župnijska cerkev sv. Marije Magdalene Kapela   Golf RADENCI   Župnijska cerkev sv. Cirila in Metoda   Galerija Logar   Radenski vrelci   Pot starega hrasta   Geološka pot Apače   Čemaževa pot   Slatinski dom - Naravni mineralni vrelci Radenci   Župnijska cerkev sv. Marijinega Vnebovzetja, Apače   Aleja velikih, Gornja Radgona   Pri preši - Atilova pot   Živalski Vrt Sikalu ZOO   Župnijska cerkev sv. Benedikta   Sveti Trije Kralji v Slovenskih Goricah   Park s spomenikom    Grad Grad na Goričkem   Atilova pot Radenci   Etnografska hiša v Domanjševcih   Muzej norosti Trate - grad Trate, Cmurek   Vrt spominov in tovarištva   Gajševsko jezero   Puhov Muzej   Terme Vivat   Župnijska cerkev sv. Janeza Nepomuka   Cerkev sv. Jakoba, Dobrovnik   Župnijska cerkev Marije Snežne Zg.Velka   Kolesarjenje po Prlekiji in Prekmurju   Park doživetij Križevci   Romsko naselje Pušča   Galerija Art Jurak   Cven - Stara žrebčarna   Cerkev-kapela Svete Trojice   Gledališče Park ali Kino Park   Meinlov grad   Dimnikarsko čevljarski muzej Razkrižje   Energijske točke Razkrižje   Prazgodovinska naselbina Gradišče   Terme Sveti Martin - Hrvaška   Razgledni stolp Štrigova, Mađerka   Vinska fontana Kapela   Muzej Ljutomerski kasač   Zipline Vinarium