https://www.high-endrolex.com/17

Turistična kmetija Na koncu vasi - Letališče Murska Sobota
Logo izletniška kmetija Na koncu vasi

Dear visitor! You can view web pages also in your language using a translator. Click on (top left)

Apartma glamp Na koncu vasi


Dopust, aktivnosti, narava in sprostitve - nočite pri nas!

Apartma sprejme 2 osebi oz. družino do 2+2 osebi


kolesarjenje po ravninah Prlekije in Prekmurja ali po gričih Jeruzalemske vinske ceste (3x el.kolesa), obisk enega od 8 termalnih kopališč v okolici, raziskujte in si oglejte katero od 120 znamenitosti, ki smo jih zbrali za vas, uživajte v kulinariki in vinski ponudbi, in še in še...
občina: Murska Sobota / kraj: Rakičan

Letališče Murska Sobota [ Seznam ]

Letališče Murska Sobota

Aeroklub Murska Sobota ima več kot sto članov, ki se interesno združujejo v modelarski, jadralni, padalski, ULN in motorni sekciji. Jadralna sekcija je ena aktivnejših. Jadralni piloti Aerokluba Murska Sobota letijo na petih jadralnih letalih:

  • Dvosedežni Blanik L-13 je namenjen osnovnemu šolanju;
  • Pilatus B-4 za akrobacije in aerodromsko jadranje;
  • dve jadralni letali DG-100 za tekmovalno in tudi rekreativno letenje na preletih;
  • Discus 2C, ki je od nakupa leta 2008 sekciji jadralnih pilotov dalo nov zagon ter možnosti za še bolj kakovostno tekmovalno letenje.

 
Članstvo v aeroklubu se iz leta v leto povečuje, kar je spodbuda za dobro delo sekcije tudi v bodoče, z razširjanjem tehnične kulture med mladimi pa tudi pomembno vplivajo na razvoj regije. S svojim delovanjem obenem upravljajo in skrbijo za Letališče Murska Sobota, ki ima varnostno, turistično in gospodarsko širši regionalni pomen.

Jadralno letenje

Jadralno letenje je v Sloveniji eden izmed najrazvitejših letalskih športov. To potrjujejo vrhunski rezultati slovenskih jadralnih pilotov na mednarodnih tekmovanjih in veliko osvojenih svetovnih rekordov. Slovenija je s svojo lego in razgibano geografsko podobo pravi raj za jadralne pilote. Alpe na eni strani in odprta ravnina Panonske nižine na drugi strani ponujata dobre pogoje za jadralno letenje.
 
Jadralno letalo vzleti s pomočjo vlečnega letala in na višini 500 metrov odpne vlečno vrv. Let nadaljuje s pomočjo vzgornikov (termika - segret zrak) in nabira višino do baze (meja oblakov cumulusov). Če je baza oblakov na 2.000 metrih, pomeni, da bo jadralno letalo v drsnem letu preletelo razdaljo 70 kilometrov. Dolžina preleta je odvisna od drsnega razmerja jadralnega letala. Svetovni rekord v jadralnem letenju znaša preko 2.000 kilometrov.


Zgodovina Aerokluba Murska Sobota

Začetki
Zgodovina Aerokluba Murska Sobota se je po znanih virih pričela pisati v letih 1937–1938, ko je skupina entuziastov imenovala iniciativni odbor za ustanovitev aerokluba. To so bili prvi zametki letalstva v Pomurju. Tako je bil v Murski Soboti že leta 1939 organiziran prvi letalski miting. Bližajoča se druga svetovna vojna je začasno zaustavila razvoj letalskega športa.
 
Po drugi svetovni vojni je ideja o ustanovitvi kluba in želja po letenju ponovno oživela. Skupina zanesenjakov je pod imenom »Letalska grupa« pričela z delom in leta 1946 je v Murski Soboti potekal prvi tečaj modelarstva. Delo in ideje so člani »Letalske grupe« združili s člani društva »Mejaš«, ki je deloval v Gornji Radgoni. Na vzletišču kluba Mejaš so v letu 1947 opravili tudi svoje prve polete z jadralnimi letali, ki so jih zagnali z elastiko ali na »vitlo«. Leta 1948 je društvo Mejaš prenehalo z delovanjem, razpoložljiva letalska tehnika pa je bila prenesena v Mursko Soboto, kjer so ob pomoči takratnega ljudskega odbora organizirali delovanje in letenje na vzletišču v Černelavcih. Istega leta so člani »Letalske grupe« na redni letni skupščini dne 28. 12. 1948 društvo preimenovali v Aeroklub Murska Sobota, ki je združeval tri sekcije (modelarsko, jadralno in padalsko). Na tej lokaciji je društvo delovalo do leta 1953.

Dejavnost kluba je vzbujala veliko simpatij in odobravanja takratnih oblasti, kar je vplivalo na povečanje števila članov in širitev dejavnosti. Iz virov, ki so na razpolago, je razbrati, da je v letu 1950 aktivno delovala tudi padalska sekcija in da so bili opravljeni tudi prvi padalski skoki. Širitev dejavnosti in povečanje članstva sta zahtevali nov pristop in zagotavljanje tehničnih možnosti. Tako je bila leta 1953 Aeroklubu Murska Sobota dodeljena nova lokacija za delovanje v »Muzgah«, v bližini Murske Sobote. Izdelana je bila projektna dokumentacija za vzletno-pristajalno stezo in izdana vsa potrebna dovoljenja za gradnjo. Člani Aerokluba Murska Sobota so skoraj dve leti svojo energijo in delo usmerjali v izgradnjo vzletno-pristajalne steze, ki je bila dokončana leta 1955. Prvo motorno letalo je na novi lokaciji in na novi stezi pristalo leta 1954. Leta 1958 je bil zgrajen in predan namenu tudi hangar, ki še danes služi svojemu namenu. Z izgradnjo slednjega so bili podani vsi pogoji in možnosti, da je Aeroklub Murska Sobota pričel še z motornim letenjem. S tem so bili izpolnjeni tudi vsi pogoji za ustanovitev »Letalske šole«, dne 17. 09. 1960.
 
Od takrat naprej so se vsi, letenja željni kandidati, ob pomoči letalskih strokovnjakov iz Aerokluba Murska Sobota in sosednjih klubov, usposabljali za vse oblike letalskega športa. Razvoj pa s tem ni zastal. Članstvo se je iz leta v leto povečevalo, dejavnosti so se krepile, kupovala in pridobivala se je nova oprema in tehnična sredstva. Vzletno-pristajalna steza je bila leta 1967 opremljena z osnovno razsvetljavo, ki je nudila nove možnosti nočnega letenja.
Napredek in razvoj letalstva ter letalske tehnike sta ves čas spremljala tudi delo in rezultati v klubu. Foto Aeroklub Murska Sobota

Rezultati, ki so jih članice in člani Aerokluba Murska Sobota dosegali na različnih tekmovanjih, kakor tudi množična udeležba in interes za letalski šport, so Aeroklub Murska Sobota uvrščali med enega večjih in kakovostnejših klubov v Jugoslaviji. Leta 1972 je bil na letališču zgrajen gostinski lokal, leta 1982 pa je bila s pomočjo vojske izgrajena druga vzletno-pristajalna steza v smeri S-J.
 
Napredek in razvoj letalstva ter letalske tehnike sta ves čas spremljala tudi delo in rezultati v klubu. Tako so ob tradicionalnih sekcijah modelarjev, jadralcev, padalcev in motornih pilotov ustanovili še sekcijo ULN (ultra lahka letala) in motornih zmajev ter balonarsko sekcijo. Vsa ta leta pa je Aeroklubu Murska Sobota pri njegovem delu stala ob strani tudi politika in lokalno gospodarstvo, ki sta s polno mero posluha za ta šport, spremljali delo in rezultate in v veliki meri prispevali k zagotavljanju potrebnih finančnih sredstev. Z ustanovitvijo balonarske in ULN sekcije je klub doživel novi zagon. Balonarska sekcija je s pomočjo občine in lokalnega gospodarstva kupila balon in pričela z delom in poleti.

Večja tekmovanja in prireditve

Leto 1994 je leto, ko so na letališču Aerokluba Murska Sobota izvedli prvo veliko mednarodno tekmovanje. To je bilo evropsko prvenstvo toplo-zračnih balonov, ki je bilo izvedeno zelo uspešno in kakovostno ter s tem ime Aerokluba Murska Sobota prvič poneslo v svet.
 
V klubu so vsa ta leta pogrešali nekoč tako atraktivno akrobatsko letenje, ki pa ga v samostojni Sloveniji iz več razlogov ni bilo. Leta 1995 so zavestno zagrizli tudi v to jabolko, čeprav z mešanimi občutki, in z nekaj strahu so prvič v samostojni Sloveniji organizirali akrobatsko letenje, ki so ga poimenovali »AKRO«. Slovensko letalstvo je takrat razpolagalo z dvema akrobatskima letaloma starejših letnikov tipa Zlin (526 in 726), zato so se povezali z letalci iz Češke in z njihovo pomočjo pričeli pisati nov list zgodovine Aerokluba Murska Sobota. Tekmovanja v akrobatskem letenju so postala tradicionalna, letalska šola Aerokluba Murska Sobota pa zibelka akrobatskega letenja v Sloveniji.

(vir - Delo)

Apartma glamp Na koncu vasi


Dopust, aktivnosti, narava in sprostitve - nočite pri nas!

oglejte si tudi:

Pomurski+muzej+Murska+Sobota
Pomurski muzej Murska Sobota
Murska Sobota, Murska Sobota

Pomurski muzej Murska Sobota je osrednja regionalna ustanova za varovanje premične kulturne dediščine na območju Pomurja...

nadaljuj z branjem..
Evangeli%C4%8Danska+cerkev%2C+Murska+Sobota
Evangeličanska cerkev, Murska Sobota
Murska Sobota, Murska Sobota

Evangeličanska Cerkev AV v RS je druga največja krščanska Cerkev na ozemlju Republike Slovenije...

nadaljuj z branjem..
Hotel+Zvezda
Hotel Zvezda
Murska Sobota, Murska Sobota

Kompleks Zvezda se nahaja v samem središču mesta Murska Sobota in je tradicionalno stičišče domačinov kakor tudi idealno izhodišče za poslovneže, izletnike ter turiste...

nadaljuj z branjem..
Dvorec+Raki%C4%8Dan
Dvorec Rakičan
Murska Sobota, Rakičan

Lastnica dvorca je bila grofična Georgina Batthany, ki se je proti koncu 20...

nadaljuj z branjem..
Galerija+Murska+Sobota
Galerija Murska Sobota
Murska Sobota, Murska Sobota

Likovno galerijska dejavnost se je v Murski Soboti začela leta 1965 z odprtjem Razstavnega paviljona arhitekta Franca Novaka...

nadaljuj z branjem..

jedilnik: m2Tanja

Obloženi kruhki / Česnova juha / Kremna bučna juha / Prleški zrezki / Ocvrt perutninski zrezek / Ajdov cmok / Gratinirana cvetača / Zapečen krompir/ Sezonska solata / Ajdov krapec

Jedilnik dveh glavnih jedi in treh prilog... oglej si jedilnikdr. Anton Korošec

dr. Anton Korošec Najpomembnejši slovenski politik v času pred 2. svetovno vojno iz naših krajev Malo kateri slovenski politik je naredil takšno politično kariero kot prav dr... nadaljuj z branjem..

nekaj zanimivih Izletov

Ljutomer    Gornja Radgona    Lendava    Radenci    Bus1-Lendava-Prlekija    Murska Sobota   

izlet in DOBROTE

za dobro voljo in okrepčanje, vabijo dobrote naše kmetije

pred, med ali po izletu - poskrbimo za vas!

naša ponudba

za skupine

katalog jedi   degustacije   vodenje izleta

Na koncu vasi

Suzana KOLBL

preizkusite dobrote Prlekije, ki jih dopolnimo z vrhunskimi domačimi vini in sokovi.
Popeljemo vas na ogled znamenitosti, ter priporočimo aktivnosti v prelepi Prlekiji oz. Pomurju.


041 / 340-589

SOMMELIER-LJUBITELJ in LICENCA za turistično vodnico Pomurja

sommelie in turistični vodnik
POUDARIMO
Spust po reki MURI

organizirano za skupine

izleti po Prlekiji in Prekmurju
izleti Pomurje

spoznajte lepote Pomurja

Praznovanja

za vašo skupino, obletnice, poroke, obhajila, izleti,..

Vinska kraljica SLO

v letu 2015 - iz naše kmetije Na koncu vasi


Tinekov brod   Hipodrom Ljutomer   Mesto Ljutomer - prleška prestolnica   Stolp Vinarium   Jeruzalem in vinska cesta   Terme Banovci   Zdravilišče Radenci   Hotel Bioterme in Glamping   Terme 3000 Moravske Toplice   Terme Lendava   Terme Ptuj   Čebelarski muzej Tigeli   Bukovniško jezero   Plečnikova cerkev Bogojina   Ocean Orchids - dežela orhidej   Babičev mlin na Muri   Otok ljubezni   Kapela Sv. Nikolaja - Rotunda   Tromejnik (SLO, AT, H)   Paradajz - LUŠT   Paviljon EXPANO   Doživljajski park Vulkanija   Galerija Murska Sobota   Cerkev Sv. Janeza Krstnika Ljutomer   Lončarstvo Žuman   Letališče Murska Sobota   Dvorec Rakičan   Rojstna hiša Miška Kranjca   Kmečki muzej v Pristavi   Kovaški muzej Razkrižje   G.Radgona - staro mestno jedro   Mrtvice reke Mure Veržej   Pustolovski park Bukovniško jezero   Cerkev sv. Trojice, Odranci   Gledališka in koncertna dvorana Lendava   Golf igrišče Livada Moravske toplice   Sotinski breg, najvišji vrh Pomurja   Galerija-Muzej Lendava   Spomenik zmage   Sinagoga Lendava   Lendavski grad   Lisjakova struga - G.Radgona   Mestni trgi Ljutomer   Evangeličanska cerkev, Murska Sobota   Hotel Zvezda   Župnijska cerkev sv. Marije Vnebovzete   Pomelaj   Lončarska Vas Filovci   Apiturizem   Grad Negova   Grad Gornja Radgona   Dom penine, Radgonske gorice   Židovsko pokopališče v Dolgi Vasi   Pomurski muzej Murska Sobota   Park 1. Slovenskega tabora   OE Muzej - Knjižnica Ljutomer   Razkriški kot   Ivanov izvir   Beltinški grad   Grad Velika Nedelja   Čevljarski muzej Turnišče   Časarov mlin   Turistična gozdna učna pot Fuks graba   Vinska klet Uj   Gostišče Taverna   Grad Ormož   Župnijska cerkev sv. Martina   Javni zavod Krajinski park Goričko   Cerkev Sv. Nikolaja Murska Sobota   Grad Matzenau Prosenjakovci   Slatinski vrelec Nuskova   Ancova galerija   Kovačeva domačija   Kapelski vrh    Župnijska cerkev sv. Marije Magdalene Kapela   Golf RADENCI   Župnijska cerkev sv. Cirila in Metoda   Galerija Logar   Radenski vrelci   Pot starega hrasta   Geološka pot Apače   Čemaževa pot   Slatinski dom - Naravni mineralni vrelci Radenci   Župnijska cerkev sv. Marijinega Vnebovzetja, Apače   Aleja velikih, Gornja Radgona   Pri preši - Atilova pot   Živalski Vrt Sikalu ZOO   Župnijska cerkev sv. Benedikta   Sveti Trije Kralji v Slovenskih Goricah   Park s spomenikom    Grad Grad na Goričkem   Atilova pot Radenci   Etnografska hiša v Domanjševcih   Muzej norosti Trate - grad Trate, Cmurek   Vrt spominov in tovarištva   Gajševsko jezero   Puhov Muzej   Terme Vivat   Župnijska cerkev sv. Janeza Nepomuka   Cerkev sv. Jakoba, Dobrovnik   Župnijska cerkev Marije Snežne Zg.Velka   Kolesarjenje po Prlekiji in Prekmurju   Park doživetij Križevci   Romsko naselje Pušča   Galerija Art Jurak   Cven - Stara žrebčarna   Cerkev-kapela Svete Trojice   Gledališče Park ali Kino Park   Meinlov grad   Dimnikarsko čevljarski muzej Razkrižje   Energijske točke Razkrižje   Prazgodovinska naselbina Gradišče   Terme Sveti Martin - Hrvaška   Razgledni stolp Štrigova, Mađerka   Vinska fontana Kapela   Muzej Ljutomerski kasač   Zipline Vinarium