https://www.high-endrolex.com/17

Turistična kmetija Na koncu vasi - Babičev mlin na Muri
Logo izletniška kmetija Na koncu vasi

Dear visitor! You can view web pages also in your language using a translator. Click on (top left)

Apartma glamp Na koncu vasi


Dopust, aktivnosti, narava in sprostitve - nočite pri nas!

Apartma sprejme 2 osebi oz. družino do 2+2 osebi


kolesarjenje po ravninah Prlekije in Prekmurja ali po gričih Jeruzalemske vinske ceste (3x el.kolesa), obisk enega od 8 termalnih kopališč v okolici, raziskujte in si oglejte katero od 120 znamenitosti, ki smo jih zbrali za vas, uživajte v kulinariki in vinski ponudbi, in še in še...
občina: Veržej / kraj: Veržej

Babičev mlin na Muri [ Seznam ]

Babičev mlin na Muri

Nekoč je Mura poganjala sto mlinov, danes je od starih rečnih mlinov tu le še Babičev mlin pri Veržeju.

Mura je ena redkih rek, ki še ni dobila elektrarne, hkrati pa je edina reka v Sloveniji, ki poganja stari rečni mlin. Po ljudskem izročilu je Mura, ki loči Pomurje na Prekmurje in Prlekijo, ob koncu 18 stoletja poganjala točno 69 mlinov, po mnenju naših praprababic, ki so pripovedovale zgodbe našim babicam, pa jih je bilo vsaj še enkrat toliko. Takrat ni bilo trgovin kot danes, kjer se lahko kupi vse, kar si srce želi, temveč so vse, kar so želeli, pridelali sami. Pri tem ni bila izjema niti moka. Z rastjo ponudbe in trgovin pa so začeli izginjati tudi mlini…

Babičev Mlin na Muri

Od starih rečnih mlinov je tako danes ostal le še Babičev mlin pri Veržeju, ki ga je zgradila generacija družine Babič iz 19. stoletja. Postavljen je na bregu in ima v reki le mlinsko kolo oziroma če rečemo po domače: vodni mlin je na reki, mlinarska hiša pa na kopnem. Gre za izredno pomemben spomenik kulturne dediščine, ki ima neverjetno vrednost. Iz zgodovinskih knjig lahko razberemo, da je bil postavljen okrog leta 1890. Mlin na Muri je plavajoč in se je prilagajal glede na nivo vode, ki se, kot vemo, stalno spreminja, hkrati pa je značilen za ravninske pokrajine, ki so bile že od nekoč izredno gosto poseljene. Isto kot danes, je Pomurje že takrat bilo znano po živinoreji in poljedelstvu, prebivalci pa so pridelovali predvsem pšenico in druge žitarice. Družina Babič je mlin v celoti zgradila iz lesa, kar ima kot prednost to, da je mlin popolnoma neodvisen od količine padavin. Ker je mlin na Muri, kot že omenjeno, plavajoč in ker je iz lesa, se z lahkoto prilagaja in »plava« na reki Muri v vseh vremenskih razmerah in vodostajih.

Družina Babič je mlin leta 1912 prodala družini Kolmanič, ki jo je pa že čez nekaj let, natančneje leta 1925, doletela nesreča. Prišlo je do požara in mlin je na žalost zgorel, vendar so se odločili, da zaradi izredne pomembnosti mlina le tega postavijo na novo. Pri tem so se držali izvirnika, hkrati so se pa odločili za nekaj sprememb. Mlinarsko kočo so postavili na breg reke Mure, mlin je postavljen na štirih stebrih ob bregu reke Mure, vodno kolo pa je pritrjeno na dveh plavajočih čolnih, ki sta, za razliko od celotnega mlina, ki je iz lesa, iz železa.

mlinsko kolo Babičev mlin

Ker je Mura znana kot zelo muhasta reka, sta se leta 1947 in 1990 ponovno zgodili nesreči, in sicer je v obeh primerih bil vodotok tako močan, da je odnesel mlinsko kolo. Kolmaničevi, ki so se zavestno odločili, da mlin na Muri obdrži ime »Babičev Mlin na Muri«, v obeh primerih odločili za nadaljevanje tradicije. Po nesreči leta 1947 so se odločili, da vodno kolo v sušnih mesecih, ki je vodostaj reke Mure nižji, poganja tudi elektromotor. Leta 1990 je zadnja obnova mlina na Muri, ki je trajala dobre tri mesece.

Mlin na Muri redno obratuje in je odprt za obiskovalce. Tako si ga lahko ogledate od blizu sedaj že četrto različico Babičevega »Mlina na Muri«. Od zunaj si lahko ogledate neverjetno leseno konstrukcijo, od znotraj pa si lahko ogledate ne le proces mletja moke, temveč tudi fotografije, ki pričajo o dolgoletni tradiciji mlina. Vsi, ki si želijo »čisto« moko (na voljo so ržena, pšenična, ajdova in še kakšna moka), ki je v trgovini ni mogoče kupiti, jim jo upravitelji mlina z veseljem prodajo.

v Babičev Mlin na Muri po moko

Gostoljubnost upraviteljev Babičevega »Mlina na Muri« je pred kratkim svetovni javnosti predstavil tudi nemški kuharski zvezdnik Tim Mälzer, ki je s kuharskim šovom »Kitchen Impossible«, ki velja za eno najbolj gledanih kuharskih oddaj v Nemčiji, obiskal prekmursko Gostilno Rajh, kjer je moral speči prekmursko gibanice. Gibanico je moral speči brez recepta, torej ni imel niti podatka o sestavinah, ampak je izkušeni kuhar svojo nalogo opravil z odliko. Po svoji oceni je za gibanico potreboval tudi moko, ki jo je pa kupil ravno pri Babičevem »Mlinu na Muri«. Gostoljubna upraviteljica ga je popeljala v sam mlin, mu ga razkazala, predstavila zgodovino in nazadnje prodala tudi moko, s katero je, kot že omenjeno, brez recepta pripravil vrhunsko prekmursko gibanico.

Sedaj je marsikdo postal že lačen in bi verjetno najraje šel takoj na ogled neverjetnega mlina na Muri ter si kupil res vrhunsko moko, zato sedaj sledi še opis poti do tja.

Babičev »Mlin na Muri« se, kot že uvodoma napisano, nahaja v vasi Veržej, ki leži v istoimenski občini.

Veržej velja za gručasto ravninsko naselje in leži na desnem bregu reke Mure. Ob gozdu se proti vzhodu vleče širok pas travnikov, ki jih v pomladnih mesecih, predvsem v mesecu maju, posujejo bele narcise. Veržej leži na nadmorski višini 183 metrov in je regionalno povezan z Ljutomerom, Gornjo Radgono, Mursko Soboto in Lendavo. Obiskovalci, ki se bodo do Veržeja odpravili po avtocesti (tako iz smeri Maribor – Murska Sobota kot Lendava – Maribor), avtocesto zapustijo na izvozu Vučja vas. Pot nato nadaljujejo skozi vasi Bučečovci in Stara Nova vas. Po nekje 6 kilometrih prispete v Veržej, kjer pot nadaljujete po Ulici Frana Kovačiča, nato zavijete levo na Ulico Franja Kozarja in nato zopet zavijete levo na Mlinsko cesto. Po slabem kilometru vožnje zavijete desno, da ostanete na Mlinski cesti, nato po nekaj metrih vožnje po makadamski cesti prispete do mlina. Ob mlinu ni urejenega parkirišča, tako da avto pustite ob mlinu.

Mlina na Muri pozimi

Ob obilnih padavinah reka Mura lahko nevarno naraste, tako da pred obiskom preverite njen vodostaj, obisk mlina na Muri pa priporočamo v vseh letnih časih. Če imate radi zvončke, se tja odpravite od januarja do marca, ki cvetijo v gozdu ob reki Muri na skoraj pod vsakim drevesom, če pa imate radi narcise, pa se tja odpravite maja. Pot ob Muri pa ne le prijetna za nabiranje rož, temveč je zelo priljubljena sprehajalna točka. Marsikdo se ob obisku mlina na Muri odloči še za sprehod skozi gozd in neposredno do reke Mure, kjer so ponekod urejene plaže za ribiče, saj Mura zaradi vodotoka ni primerja za kopanje.

Če si torej želite popestriti nedeljo ter želite potovati v preteklost, se odpravite v Veržej. Babičev »Mlin na Muri« je zares nekaj posebnega, pa ne zato, ker je vpisan v »Register kulturne dediščine Slovenije« in ker je nepremičninski spomenik lokalnega pomena, temveč ker je lepa in preprosta izletniška točka, ki pokaže, da ni vse v tehnologiji.

preberite si tudi: Tradicija družine Babič: Mirč je srečen samo v mlinu (Vestnik)

in Kolesa Babičevega mlina se vrtijo tudi pozimi (Prlekija on net)

Apartma glamp Na koncu vasi


Dopust, aktivnosti, narava in sprostitve - nočite pri nas!

oglejte si tudi:

Terme+Banovci
Terme Banovci
Veržej, Banovci

V vzhodnem delu vasi Banovci se nahajajo Terme Banovci...

nadaljuj z branjem..
%C4%8Cebelarski+muzej+Tigeli
Čebelarski muzej Tigeli
Veržej, Veržej

Čebelnjak izvira iz konca 19...

nadaljuj z branjem..
Mrtvice+reke+Mure+Ver%C5%BEej
Mrtvice reke Mure Veržej
Veržej, Veržej

Murski logi in mrtvice reke Mure pri Veržeju predstavljajo pravi naravni biser...

nadaljuj z branjem..

jedilnik: SlavnostniMenu3

Šampanjec z jagodami / Obloženi kruhki / Goveja juha / Gobova juha / Česnova juha / Goveji zrezki / Ocvrt polnjen piščančji file / Vinogradniški zrezek / Zapečen krompir / Ajdovi rezanci / Sezonska solata /

Bogat menu primeren za posebne slavnostne dogodke... oglej si jedilniksestavite SVOJ izlet

sestavite SVOJ izlet poglejte si video ki vam prikaže kako si lahko načrtujete izlet po Prlekiji in Prekmurju oz. Pomurju... nadaljuj z branjem..

nekaj zanimivih Izletov

Ljutomer    Gornja Radgona    Lendava    Radenci    Bus1-Lendava-Prlekija    Murska Sobota   

izlet in DOBROTE

za dobro voljo in okrepčanje, vabijo dobrote naše kmetije

pred, med ali po izletu - poskrbimo za vas!

naša ponudba

za skupine

katalog jedi   degustacije   vodenje izleta

Na koncu vasi

Suzana KOLBL

preizkusite dobrote Prlekije, ki jih dopolnimo z vrhunskimi domačimi vini in sokovi.
Popeljemo vas na ogled znamenitosti, ter priporočimo aktivnosti v prelepi Prlekiji oz. Pomurju.


041 / 340-589

SOMMELIER-LJUBITELJ in LICENCA za turistično vodnico Pomurja

sommelie in turistični vodnik
POUDARIMO
Spust po reki MURI

organizirano za skupine

izleti po Prlekiji in Prekmurju
izleti Pomurje

spoznajte lepote Pomurja

Praznovanja

za vašo skupino, obletnice, poroke, obhajila, izleti,..

Vinska kraljica SLO

v letu 2015 - iz naše kmetije Na koncu vasi


Tinekov brod   Hipodrom Ljutomer   Mesto Ljutomer - prleška prestolnica   Stolp Vinarium   Jeruzalem in vinska cesta   Terme Banovci   Zdravilišče Radenci   Hotel Bioterme in Glamping   Terme 3000 Moravske Toplice   Terme Lendava   Terme Ptuj   Čebelarski muzej Tigeli   Bukovniško jezero   Plečnikova cerkev Bogojina   Ocean Orchids - dežela orhidej   Babičev mlin na Muri   Otok ljubezni   Kapela Sv. Nikolaja - Rotunda   Tromejnik (SLO, AT, H)   Paradajz - LUŠT   Paviljon EXPANO   Doživljajski park Vulkanija   Galerija Murska Sobota   Cerkev Sv. Janeza Krstnika Ljutomer   Lončarstvo Žuman   Letališče Murska Sobota   Dvorec Rakičan   Rojstna hiša Miška Kranjca   Kmečki muzej v Pristavi   Kovaški muzej Razkrižje   G.Radgona - staro mestno jedro   Mrtvice reke Mure Veržej   Pustolovski park Bukovniško jezero   Cerkev sv. Trojice, Odranci   Gledališka in koncertna dvorana Lendava   Golf igrišče Livada Moravske toplice   Sotinski breg, najvišji vrh Pomurja   Galerija-Muzej Lendava   Spomenik zmage   Sinagoga Lendava   Lendavski grad   Lisjakova struga - G.Radgona   Mestni trgi Ljutomer   Evangeličanska cerkev, Murska Sobota   Hotel Zvezda   Župnijska cerkev sv. Marije Vnebovzete   Pomelaj   Lončarska Vas Filovci   Apiturizem   Grad Negova   Grad Gornja Radgona   Dom penine, Radgonske gorice   Židovsko pokopališče v Dolgi Vasi   Pomurski muzej Murska Sobota   Park 1. Slovenskega tabora   OE Muzej - Knjižnica Ljutomer   Razkriški kot   Ivanov izvir   Beltinški grad   Grad Velika Nedelja   Čevljarski muzej Turnišče   Časarov mlin   Turistična gozdna učna pot Fuks graba   Vinska klet Uj   Gostišče Taverna   Grad Ormož   Župnijska cerkev sv. Martina   Javni zavod Krajinski park Goričko   Cerkev Sv. Nikolaja Murska Sobota   Grad Matzenau Prosenjakovci   Slatinski vrelec Nuskova   Ancova galerija   Kovačeva domačija   Kapelski vrh    Župnijska cerkev sv. Marije Magdalene Kapela   Golf RADENCI   Župnijska cerkev sv. Cirila in Metoda   Galerija Logar   Radenski vrelci   Pot starega hrasta   Geološka pot Apače   Čemaževa pot   Slatinski dom - Naravni mineralni vrelci Radenci   Župnijska cerkev sv. Marijinega Vnebovzetja, Apače   Aleja velikih, Gornja Radgona   Pri preši - Atilova pot   Živalski Vrt Sikalu ZOO   Župnijska cerkev sv. Benedikta   Sveti Trije Kralji v Slovenskih Goricah   Park s spomenikom    Grad Grad na Goričkem   Atilova pot Radenci   Etnografska hiša v Domanjševcih   Muzej norosti Trate - grad Trate, Cmurek   Vrt spominov in tovarištva   Gajševsko jezero   Puhov Muzej   Terme Vivat   Župnijska cerkev sv. Janeza Nepomuka   Cerkev sv. Jakoba, Dobrovnik   Župnijska cerkev Marije Snežne Zg.Velka   Kolesarjenje po Prlekiji in Prekmurju   Park doživetij Križevci   Romsko naselje Pušča   Galerija Art Jurak   Cven - Stara žrebčarna   Cerkev-kapela Svete Trojice   Gledališče Park ali Kino Park   Meinlov grad   Dimnikarsko čevljarski muzej Razkrižje   Energijske točke Razkrižje   Prazgodovinska naselbina Gradišče   Terme Sveti Martin - Hrvaška   Razgledni stolp Štrigova, Mađerka   Vinska fontana Kapela   Muzej Ljutomerski kasač   Zipline Vinarium