https://www.high-endrolex.com/17

Turistična kmetija Na koncu vasi - Spust po reki Muri
Logo izletniška kmetija Na koncu vasi

Spust po reki Muri

IZLET Z MURO - Prlekija - enodnevni, za skupine 12+

spust po reki Muri
Lep pozdrav,

na našem kmečkem turizmu se zavedamo, da imamo ljudje zadnje čase zelo malo časa zase..., zato seveda želimo, da kadar si čas le vzamemo, da od tega tudi nekaj imamo!

Zato vam ponujamo, da v sklopu obiska našega kmečkega turizma doživite več - da vam dan prinese čim več doživetij, videnja, lepega, veselja, dobre volje in še kaj ...

Organiziramo vam spust po reki Muri ter izlet po naši lepi Prlekiji, s poudarkom na doživetjih in dobri kuhinji.

Izletniška kmetija »Na koncu vasi« in reka Mura...
  • 1. Ker skozi pokrajino teče reka Mura izlet pričnemo s spustom po reki Muri (opis Mure spodaj). Vožnja poteka na gumijastih čolnih, na enega se vkrca do 12 oseb + krmar z izpitom. Vsak udeleženec ima oblečen varnostni jopič, varnost je tako zagotovljena. Začetek je v Gornji Radgoni ali Radencih, poteka pa do Babičevega mlina na Veržeju (čas trajanja 2,5 - 4 ure)
  • 2. V Babičevem mlinu lahko udeleženci kupijo različne moke, npr. ajdovo in tudi ajdovo kašo. Tukaj vas čaka vaš organizator prevoza (avtobus s katerim prispete)
  • 3. Sledi ogled čebelarskega muzeja z degustacijo medenega likerja.
  • 4. Nato kosilo na našem kmečkem turizmu, jedi izberete sami iz našega Kataloga jedi (katalog jedi Na koncu vasi). Tukaj boste uživali pod slamnatimi strehami, v bogati in izbrani domači kulinariki te pokrajine, poizkusili 100% naravne sokove in naša vina Jeruzalemske vinske ceste.
  • 5. Sledi ogled žrebarne in opis zgodovine tega kraja - začetek konjeništva v Evropi - pra-hipodrom, že 1875 leta, in druge značilnosti te pokrajine (pogled v zgodovino)
  • 6. Nato ogled kovaškega muzeja (KOVAŠKI MUZEJ), predstavitev težkega kovaškega dela, vsak obiskovalec prejme lično darilce, ki vas veže tudi na naš turizem
  • 7. Glede na razpoložljiv čas, si lahko ogledamo še energetske točke na Razkrižju in Ivanov izvir, za vas pa lahko tudi organiziramo predstavo v PRA-VASI (PRA-VAS RAZKRIŽJE)


1 mesto državno ocenjevanje prleških gibanic 2020

1 mesto državno ocenjevanje prleških gibanic 2020 V kategoriji ljubitelji prleške gibanice je prvo mesto zasedla Marija Žuman, v kategoriji tržni ponudniki pa Izletniška kmetija Na koncu vasi Državno ocenjevanje prleških gibanic 2020 - 13... nadaljuj z branjem..

reka MURA

reka Mura – življenje Pomurja

Reka Mura izvira v Avstriji, v osrčju nacionalnega parka Hohe Tauern na višini 1898 metrov in se do Prekmurja spusti za približno 1700 metrov. Od izvira do sotočja z Dravo pri kraju Legradu v Podravini je dolga 438 kilometrov, od česar je preteče po Avstriji 295 km ter v Sloveniji 95 km. Do Petanjcev je reka Mura v dolžini 33 km mejna reka med Avstrijo in Slovenijo, ter od Gibine navzdol, kjer prav tako 34 km ločuje Slovenijo in Hrvaško.

Reko Muro lahko razdelimo glede na pokrajino čez katero teče:

  • gorski del (izvir – Bruck) v dolžini 216 km (46 %) in prispevnim območjem 4.700 km2 (34 %)
  • prehodni del (Bruck – Mureck) v dolžini 119 km (26 %) in prispevnim območjem 5.070 km2 (36 %)
  • nižinski del (Mureck – Legrad) v dolžini 130 km (28 %) in prispevnim območjem 4.255 km2 (30 %)

Staljeni sneg iz Štajerskih Alp močno poveča njeno gladino spomladi. V jeseni se količina vode v strugi poveča zaradi dežja, takrat reka občasno prestopi bregove, le redko pa tudi nasipe, ki varujejo obdelovalni svet. Raven vode močno upade poleti zaradi visokih temperatur in močnega izhlapevanja ter pozimi zaradi majhne količine padavin.

Reka Mura iz leve strani sprejema reko Ledavo ter potoke Murico, Kučnico in Krko. Desni pritok je reka Ščavnica. Z obeh strani pa se v reko Muro izliva še več manjših potokov.

Reka Ledava sprejema vse pritoke, ki pritekajo iz Goričkega (potoka Lipnica in Kopica, Domajinski potok, Kobiljanski potok). Niti eden od teh se ne izteka neposredno v reko Muro, zato v deževnem obdobju reka Ledava zelo narase.

Reka Ščavnica sprejema in odvaja vode iz Slovenskih in Ljutomerskih goric, ter iz Prleške nižine. Njeni glavni pritoki so potoki Kostanjevica, Bukovnica in Lipnica.

Čeprav reka Mura teče po panonskem svetu, je v večjem delu toka po našem ozemlju prav deroča in vse prej kot panonsko lena in vijugava. Šele v drugem delu, nekje pod Razkrižjem, se nekoliko umiri, brzic je manj, tok pa postane počasnejši.. Ker ni več vkleščena v betonski kalup, voda odnaša dele bregov, odneseni material pa odlaga v mirnih predelih. Z vijugavim tokom reka ustvari tudi okljuke ali meandre, ki jih voda kasneje predre in teče po bližnjici, na okljuku pa nastane mrtvica.

Reka Mura brez dvoma daje življenje celotnemu Pomurju, še posebej poplavnemu gozdu, prodiščem, živalim, rastlinam kakor tudi ljudem. Ohranimo še mi njeno življenje z zmanjšanjem nastajanja odplak, ki bi se direktno iztekale v njo ter vseh drugih strupenih in nevarnih snovi, ki ogrožajo njeno življenje. Prav tako je biotska raznovrstnost je zelo pomembna, da se ohrani življenje v in ob reki Muri.

Reka Mura z vso raznolikostjo živega sveta, poplavnimi logi, mrtvicami, prodišči, poplavnimi gozdovi, ugodnimi vplivi na mikroklimo ter številnimi možnostmi za preživljanje prostega časa je duša prekmurske pokrajine. Na območju Regijskega parka Mura, ki zajema celotno porečje Mure od Šentilja do Murske šume, je zabeleženih več kot 600 rastlinskih vrst, 200 vrst ptic, 50 vrst kačjih pastirjev, 1200 vrst metuljev in 95 vrst polžev in školjk. Ta edinstven naravni rezervat je pravi raj za ljubitelje narave in kot se je poetično izrazil Štefan Smej, je to kraj, kjer bi lahko lebdela duša.


jedilnik: SlavnostniMenu3

Šampanjec z jagodami / Obloženi kruhki / Goveja juha / Gobova juha / Česnova juha / Goveji zrezki / Ocvrt polnjen piščančji file / Vinogradniški zrezek / Zapečen krompir / Ajdovi rezanci / Sezonska solata /

Bogat menu primeren za posebne slavnostne dogodke... oglej si jedilnik


Na koncu vasi

Suzana KOLBL

Na naši družinski kmetiji preizkusite dobrote Prlekije, ki jih dopolnimo z vrhunskimi domačimi vini.
Popeljemo vas na ogled znamenitosti, ter priporočimo aktivnosti v prelepi Prlekiji oz. Pomurju.


041 / 340-589

POUDARIMO
Praznovanja

za vašo skupino, obletnice, poroke, obhajila, izleti,..

Izleti za skupine

po ravninah Prlekije in Pomurja

Vinska kraljica SLO

v letu 2015 - iz naše kmetije Na koncu vasi