Za skupine

SPUST po MURI, znamenitosti Prlekije in kulinarika pri nas

Praznovanja

birme, rojstni dnevi, drugo - posebaj za vas

Kolesarjenje

z zemljevidi po ravninah Pomurja

Vinska kraljica SLO

iz turistične kmetije Na koncu vasi

Ljutomer - ocene vin 2009 - prvak sorte

Vpis:Jože /

Opisne besede: vino, modra frankina, ocenjevanje vina, ljutomer, prlekija, prleška vina


V Ljutomeru ocenjevali vrhunska vina

Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer je v mestni hiši v Ljutomeru pripravilo že 15. društveno ocenjevanje vinskih vzorcev. Tokrat so vinogradniki iz Slovenije in Hrvaške strokovni komisiji prepustili v oceno kar 125 vinskih vzorcev, večina letnika 2008. Komisija, ki so jo sestavljali Cvetka Sakelšek (predsednica), Barbika Žunič, Slavko Žalar, Anton Vodovnik in Ernest Novak, je ocenjevala po mednarodni lestvici do 20 točk. Po oceni strokovnjakov so vina vrhunske kakovosti, z oceno 19,97 pa je izstopal chardonnay, suhi jagodni izbor, letnik 2004, vinogradništva družine Kos iz Ključarovcev v občini Križevci. Kosovi so bili z osmimi najvišjimi ocenami med posameznimi sortami tudi najuspešnejši na tokratnem jubilejnem ocenjevanju v Ljutomeru: šipon (18,30 točke), laški rizling (18,77), rumeni muškat (18,53), šipon, pozna trgatev (18,83), sivi pinot, pozna trgatev (18,80), kerner, pozna trgatev (18,83), šipon, suhi jagodni izbor (19,73) in chardonnay, suhi jagodni izbor (19,97). V ostalih ocenjevalnih sortah so najvišje ocene dosegli Marjan Kegelj iz Banovcev za zvrst (18,50 točke), Marjan Lipovec iz Radomerščaka ter Janja in Robert Pregrad iz Ljutomera za zeleni silvanec (18,40), Vinogradništvo Krampač iz Koprive za beli pinot (18,43), Branko Tompa iz Ljutomera za chardonnay (18,53), Stanko Čurin iz Vuzmetincev za sivi pinot (18,67), Marjan Lipovec iz Radomerščaka za modri pinot (18,10), Vino reja Kaučič iz Gresovščaka za renski rizling (18,60), Vinogradništvo Sodec iz Koprive za souvignon (18,50), Ljutomerčan Vino, d.o.o., iz Ljutomera za traminec (18,57), Marijan Pihlar iz Radomerja za muškat otonel (18,50), Suzana Kolbl s Cvena za modro frankinjo (17,97), Turistična kmetija Frank-Ozmec iz Slamnjaka za penino (18,20), Vinogradništvo Krampač iz Koprive za laški rizling, pozna trgatev (18,63), Vinogradništvo Krampač iz Koprive za chardonnay, pozna trgatev (18,73), Emil Trop iz Lahoncev za sauvignon (18,83), Turistična kmetija Frank-Ozmec iz Slamnjaka za laški rizling, izbor (18,90) in PRA-VINO Čurin-Prapotnik s Koga za laški rizling, ledeno vino (19,77).

Naš renski rizling je letos prejel zlato medaljo z odlično oceno 18,50, kar je tik za zmagovalcem.

Vir: VEČER

Kozarček (rdečega) zdravja na dan

Verjetno ste že slišali hipotezo, da ljudje, ki vsak dan popijejo kozarec vina, živijo dlje in bolj zdravo ter redkeje umirajo za obolenji srca in ožilja. Dokaz za to naj bi bil tako imenovani francoski paradoks. Francozi zaužijejo veliko maščob, a nimajo težav s srčnimi obolenji
Raziskovalci menijo, da je vzrok v vinu, ki ga pijejo Francozi. V njem je veliko fenolnih flavonoidov, ki slovijo po izjemnem antioksidativnem učinku.

K zdravilnosti vina pri po moreta tudi glicerol, ki v zmernih količinah spodbuja obrambo proti srčnim obolenjem, in salicilna kislina, ki deluje kot antioksidant.

Rdeče vino je zdravo

Povpraševanje po rdečih vinih se povečuje tako na svetovnih trgih kot tudi v Sloveniji. Velik vpliv na večjo porabo rdečih vin imajo novejša odkritja medicinske in enološke stroke, ki potrjujejo zdravilne učinke flavonoidov v rdečih vinih, še posebej proantocianodola in resverotrala.

Resveratrol - čudežna spojina

Resveratrol je antioksidant, ki deluje proti raku in kot hormon fitoestrogen (rastlinski estrogen). Izredno pomembno je, da resveratrol najdemo zgolj v vinu, medtem ko mnogo drugih fenolov vina najdemo tudi v drugih živilih. Količina resveratrola v vinu je odvisna od tega, kako dolgo je kožica jagode v fermentacijskem postopku (maceraciji).

Ker pri belem vinu kožico odstranijo zelo zgodaj, je koncentracija resveratrola v belem vinu bistveno manjša kot v rdečem. Tudi v grozdnem soku, ki ni fermentiran, količina resveratrola ni omembe vredna.

Zdravilni učinki refoška

Refošk je s svojim preprostim, polnim in pristnim okusom ter naravno svežino izvrsten spremljevalec obloženih miz. Pred drugimi vini ima kar nekaj prednosti. V trdih delih grozdja, v jagodnih kožicah in pečkah, vsebuje veliko zdravilnih flavonoidov.

Prav tako zaradi večje kislosti za zaščito potrebuje zelo majhne količine žvepla, zato ugaja tudi ljudem, ki so preobčutljivi za žveplo. Ima nižjo stopnjo alkohola in vsebuje nežnejšo mlečno kislino, ki pospešuje prebavo.

Pitje v zmernih količinah

V zmernih količinah alkohol vpliva poživljajoče na centralno živčevje, izboljšuje telesno in duševno počutje ter odpravlja nekatere zavore. Za splošno dobro in ustvarjalno počutje pa je pomembno, da se pravočasno zavemo in nehamo piti, sicer dosežemo ravno obratni učinek.

Učinki vina na srce in krvni obtok:

  • širi žile,
  • učinkuje kot antioksidant,
  • znižuje vrednost škodljive krvne maščobe,
  • zmanjšuje tveganje za nastanek tromboze,
  • pri prekomernem uživanju povečuje tveganje za kap in srčni infarkt.

Drugi učinki vina:

  • zmanjšuje tveganje za nastanek osteoporoze,
  • poživlja duha,
  • pospeši prebavo,
  • varuje pred rakom.
Vir: Finance