Za skupine

SPUST po MURI, znamenitosti Prlekije in kulinarika pri nas

Praznovanja

birme, rojstni dnevi, drugo - posebaj za vas

Kolesarjenje

z zemljevidi po ravninah Pomurja

Vinska kraljica SLO

iz turistične kmetije Na koncu vasi

Praznovanje poroke hrane in vin

Vpis:Suzana KOLBL /

Opisne besede: vino, vinar, jeruzalem


6. salon prleških vin Jeruzalem

vir: Finance.si

Jeruzalem, najslavnejši vrh Prlekije, bo jutri kraj sreèanja prleških vinarjev, ki bodo svoja vina predstavili v spremljavi na prleški tradiciji temeljeèih kuharskih mojstrovin Janeza Bratovža, èastni gost tokratnega salona pa bo Stanko Èurin.

Prleška vina so bila cenjena že v rajnki Avstro-Ogrski, èas od konca druge svetovne vojne do zaèetka sedemdesetih let pa je skoraj ubil voljo vinogradnikov tega konca Slovenije do pridelave velikih vin. Še zdaj se prenekateri med prleškimi vinarji raje odloèa pridelovati špricervina, kot da bi vzgajal vina, ki jih išèe vedno zahtevnejši trg.

Na sreèo pa imajo Prleki Stanka Èurina, ki je leta 1971 postal prvi zasebni vinar v takratni Jugoslaviji, ki je vina prideloval in jih tudi steklenièil ter prodajal pod lastno blagovno znamko. In ne le to, z leti je postal eden najveèkrat nagrajevanih vinarjev na razliènih vinskih ocenjevanjih doma in po svetu.

Med drugim je bil tudi prvi slovenski vinar, ki je na bruseljskem ocenjevanju Concours Mondial leta 2002 osvojil naziv šampiona. In prleški vinarji, ki so sledili njegovemu zgledu, bodo ob podpori jedi izpod kuhalnice Janeza Bratovža jutri pokazali, kaj zmorejo njihova vina.

Vino, hrana in predavanja

Èeprav je salon prleških vin namenjen predstavitvi petnajsterice sodelujoèih vinarjev, pa bo imel tokratni salon kar nekaj vrhuncev, kjer bodo vina le spremljava. Prvi takšen dogodek bo toèno opoldne v dvorcu Jeruzalem slovesna akademija s Stankom Èurinom, že uro pozneje, ob trinajstih, pa bo kosilo prleških izzivov z Janezom Bratovžem in vini sedmih sodelujoèih vinarjev.

Vlogo glavne jedi bo prevzel poèasi kuhan goveji rep z žepki, ki se bo družil z lanskim modrim pinotom vinarstva Krainz. Popoldne bodo zapolnila tri predavanja. Direktor avstrijske vinske akademije Josef Schuller bo govoril o svojem obèutenju salonskih vin, Aleš Gaènik bo predstavil Misel, vino in umetnost, kot jih združujejo v Park hotelu na Ptuju, Tatjana Košmerl pa bo povedala kaj veè o prleških vinih, ocenjenih za vinskega vodnika. Salon bo sklenila veèerja prleških izzivov, kjer se bo mojster Bratovž spet spoprijel s pomoèjo izbranih jedi z vini na salonu sodelujoèih vinarjev.

Kdo bo na Jeruzalemu

Petnajsterico vinarjev, ki so bodo predstavili na letošnjem salonu, sestavljajo Aleksander Kovaèiè, Jože Kupljen, Blaž Puklavec, Miro Munda, Milan Hlebec, Mitja Kos, Janko Magdiè, Emil Trop, Rado Julijan Lesjak, Saško Štampar ter kleti Ljutomerèan, Dveri-Pax, Verus Vinogradi, vinarstvo Krainz in Jeruzalem Ormož.

Tri izmed sodelujoèih kleti so bile nagrajene na letošnjem ocenjevanju Vino Ljubljana, najvišje priznanje - zlato medaljo - pa je prejela klet Jeruzalem Ormož za muškatno penino 2007. Šipon 2007, ki so ga pridelali v Verusu, pa je ena najbolj znanih vinskih strokovnjakinj Jancis Robinson izbrala za vino tedna.