Za skupine

SPUST po MURI, znamenitosti Prlekije in kulinarika pri nas

Praznovanja

birme, rojstni dnevi, drugo - posebaj za vas

Kolesarjenje

z zemljevidi po ravninah Pomurja

Vinska kraljica SLO

iz turistične kmetije Na koncu vasi

Kako se meso iz tünke razlikuje od šunke

Vpis:Suzana KOLBL /

Opisne besede: tunka, tünka, šunka, meso


Èlanek: FINANCE

Mestne dobrote po starodavnih ljudskih receptih

Z VESELJEM POVEMO, da lahko PRAVO - CERTIFICIRANO PRLEŠKO TÜNKO pri nas preizkusite in sami ugotovite kaj je tisto, kar jo dela tako posebno.

prleška tunka
PRLEŠKA TÜNKA: NA KONCU VASI

Na domaèijah so od nekdaj meso ohranjali po razliènih naravnih poteh. S prekajevanjem, sušenjem in vlaganjem v mašèobo. Taka oblika se je ohranila vse do danes. Še veè, tovrstni izdelki so postali gastronomska specialiteta. Med njimi sta prekmurska šunka ter prleško meso iz tünke geografsko zašèitena v okviru EU.


 
Najveè šunke po prekmursko in prleškega mesa iz tünke izdelajo v Panviti MIR v Gornji Radgoni.

Reja prašièev je v Prekmurju že stoletja tradicionalna. Za šunko je najboljše meso starejših, težjih prašièev, tudi do 200 kilogramov. Èez poletje so ti pujsi tudi na prostem in pojedo veliko trave, kislice in listov krmne pese. Proti koncu leta pa jih krepko zredijo zlasti s krompirjem, peso, ržjo, jeèmenom in repo, skuhanimi v lonèenih posodah, imenovanih repinjek.


 

Ni slavja brez šunke

Svinjsko stegno pripravijo tako, da odstranijo kost in jo znaèilno oblikujejo - mesarji temu pravijo, da šunko krojijo. Sledi suho soljenje (veè tednov) in potem hladno dimljenje. Potem se šunka suši in zori na zraku. Znaèilno za prekmursko šunko je tudi to, da jo praviloma postrežejo v približno centimeter debelih rezinah, narezanih preèno po vsej širini šunke. "Da med uživanjem bolj pride do izraza njen poseben okus ..." pojasni Matej Fišer iz Panvite MIR.

Pol tisoèletja prleške tünke

Že leta 1487 so zapisali, da je v številnih kuhinjah prleških gradov in cerkva kraljevala tünka, kakor tamkaj pravijo veliki leseni posodi, v kateri hranijo meso. Boljše dele svinjskega mesa (stegno, hrbet, ledja ali vrat) speèejo ter malo prekadijo in nato zlagajo, "tünkajo" (potapljajo) v zaseki.

Po uporabljenih kosih mesa in po pripravi zaseke - skuhano slanino namreè zmeljejo in solijo ter ohladijo - se prleška šunka tudi na videz razlikuje od podobnih izdelkov (kibla, bunka, meso v zaseki).